Csak öt kiri, azt mégsem esik jól

Csak öt kiri, azt mégsem esik jól

Loading

Kimaradt tíz nap, valahogy sosem jutottam el a futócsuka felhúzásáig, azt most meg csodálkozom, hogy nem esik jól a futás. Két nap futottam haza kicsi feleségem bringás kíséretével a buszvégállomástól, és piszkosul nem ment, pedig nem volt gyors, mert van egy domb aminek a tetején mindig bringát tolunk/sétálunk egyet. Bekapcsolhatnám a kifogásgyárat, hogy sok munka, stressz, nagy meleg, frontok, meg páratartalom, és persze az emelkedő, de egyszerűen csak nem esett jól, van ilyen. Ezzel a 9 kirivel mégis többet futottam a héten, mint lakosság 99%-a.
Nem is nagyon tudok erről többet közölni, csak jelezni akartam, hogy nem tűntünk el.

Idő: 00:29:52
Táv: 4.54 km
Tempó: 06:35
Idő: 00:27:35
Táv: 4.6 km
Tempó: 06:00

 

20 thoughts on “Csak öt kiri, azt mégsem esik jól

 1. Ez meg így hogy?

  Egyébként, ha ze vigasztal, nekem is bejött egy pihenőhét, csak 56 km-t futottam a héten, pedig 80 felett akartam. És szerdán nekem sem esett jól a futás. Node sebaj, baj akkor lesz, ha jövő héten nem megy a futás, mert az UB-ig a terv az 16+16+16+42 illetve 26+26+26+26, és utána pihenőhét.

 2. had meséljek én is, ha már annyi segítséget kapok az itt jelenlévő rrroka és pannonfunk mesterektől:

  – szóval a jó hír: 30km 3:26 alatt (ez ha jól nézem bőven BSI szintidő), ez életem leghosszabb futása.

  Akkor nézzük azokat a dolgokat, amik miatt fogom a fejem utólag, ugyanis ha PHD-zni akarnék edzés elméletből, akkor most minden pontot összeszedtem a “Hogyan ne fussunk hosszút” című munkámhoz:
  – túl gyorsan emeltem a távot, ez megbosszulta magát, nem lett volna szabad majd 8km-et ugrani egyszerre.
  – normális reggeli nélkül mentem (egy kósza szendót dobtam csak be előtte)
  – nem volt nálam semmi kaja (azt hittem, ha félmaratont minden kaja nélkül futok, akkor az edzés 30-nál sem lesz komoly gond)
  – a nehezebbik, de kevésbé párnázott cipőm volt rajtam, remélem a heveny térdfájás csak ennek köszönhető (némi jegelés után most jó), minden esetre az utolsó 3km-et már egy-az-egyben sétáltam.
  – 11 körül indultam, így délben 10km-nél már igen meleg volt, és ugye bőven melegedett még.

  Egy szó mint száz, valahol örülök is, és hülyének tartom is magam, most izgulok a térdem miatt, és ha nem lesz gáz tényleg ideje megkeresni egy edzőt a Nikenél, mert ezek az ad hoc fejből kirántott ötletelések annyira nem biztos, hogy mindig előre visznek.

 3. Amúgy ami érdekes, hogy szóba került itt Pannonunk elmélete a sóról. Nos menet közben 30-on nem volt gondom a frissítéssel, utoljára 2.5km-el a vége előtt ittam, de utána csak sétáltam. Nyújtás után viszont komoly gondjaim voltak. A villamos megállóban szó szerint kel kellett ülnöm a földre görcs miatt, utána mire hazasétáltam olyan hányingerem volt, hogy ihaj. Otthon víz helyett előbb felnyaltam némi sót, majd erre ittam a magnéziumos-kalciumos pezsgőtablettás vizet, és egészen gyorsan rendbe is jöttem. Szóval lehet valami igazsága ennek a hosszú távon só kell kombónak, mert ha most nem 30-at, hanem többet megyek, akkor valószínűleg ugyanez a hányinger tört volna rám, csak a pályán.

 4. @viito: Welcome in the club 🙂 Ugye-ugye, hogy 25 felett kezdődnek az érdekes dolgok? Félmaraton felett már enni kell, banán, de a legjobb a müzliszelet. Pótolsz ásványi anyagokat is vele, meg a szénhidrát is jól jön.

  A térdfájás, ha kívül fáj a térded, akkor jó eséllyel IT szalag húzódás. Szinte mindnkinél előjön félmaraton felett 🙂 A jó hír, hogy pillanatok alatt rendbehozható IT szalag nyújtó gyakorlatokkal. A legjobb az, hogy hanyattfekszel, felhúzod a lábaid, az egyik bokád rárakod a másik lábad térdére, ezt a másikat a combodnál átkulcsolod, és húzod a mellkasod felé, úgy, hogy térdre tett lábad a fenekednél és a combod külső felénél nyúljon. Tartsd így 30-40 másodpercig, pihentesd, és ismételd meg egyszer-kétszer, majd a másik lábadra is.

  Úgyszintán jó a keresztbeteszed a lábaid, és a hátul levő lábad combkülsőjét húzod ellenkező irányú törzshajlítással.

  @rrroka: Szerintem is durva lesz, de az egyben 48 km az durvább 🙂
  A júniusi edzéstervem:
  júni 4-10: hétfő-kedd-szerda: 16 km, egyenletesen gyorsulva, 5’55”-5’45”, péntek vagy szombat maraton
  júni 11-17: piramis: hétfőtől kezdve: 2 szigetkör – 4 szigetkör -6 szigetkör – 4 szigetkör – 2 szigetkör, egyenletesen 5’50”-6’10” körüli tempókban
  júni 18-24: hétfőtől csütörtökig 5 szigetkör, 6’00” tempóban
  júni 25-től pihenőhét, 1-2-szer 2 szigetkör nagyon kényelmesen, bele-belefartlekezve
  júni 30: UB, 48 km egyben, cél a 6 perces átlag.

  Aztán ha nem megy, akkor nem megy. Van eszem, ha túledzettnek érzem magam, akkor visszaveszek az edzésből.

 5. ki fogom próbálni ezt az IT szalag nyújtó dolgot, bár inkább úgy érzem, hogy az egész térdem terhelődött túl, maga a porc, olvastam róla, hogyha nagyon csoszogósan futsz, akkor a porcnak csak kis felületét terheled, de azt túlságosan is.

  Mindegy, megpróbálok kisántikálni a Quimby koncertre, leülök valahol, és betolok némi terápiás sert 🙂

 6. @helga84: @viito: hát mi már 20 éve is kirinek hívtuk, nem fogok átszokni a kilire, az olyan selypítős. 🙂

  viito: 30km után természtesn hogy fáj minden, a baj akkor van ha két-három nap múlva is ugyanúgy marad. nekem ilyen hosszú futás után bejött a kádban elterülés, a vízbe só, vagy ha nagyon luxus akar lenni az ember, akkor a DM-ből izomlazító pezsgőfürdő tabletta, egy fél órára elhever az ember a forró vízben és minden oké. 🙂

  @pannonfunk: az egyben 48 az megintcsak nem maraton + 6 km, úgyhogy jó, hogy ilyen túlbiztosítva készülsz rá, nekem az utolsó előtti hét tűnik kicsit erősnek, két héttel az ultra előtt talán már nem kell ennyit futni, de erről nekem nincs tapasztalatom. az biztos, hogy én ilyen edzéssel 50 fölötti távnak is simán neki mernék állni. 🙂

 7. @rrroka: Nem is ment ám ma a 16 kiri, sok volt a Kékesre felfutás meg lefutás, 2 szigetkör után kiálltam. Azt hiszem, jól tettem, mert ki kellett hajtani az izomlázat a combomból, most hazajöttem, egy perc alatt bevertem egy korsó alkoholmentes sört, így azért kicsit jobb (még lent a szigeten alaposan lenyújtottam, az szerintem fokozottan fontos, amikor ekkora kilométerszámok vannak az edzéstervben).
  Azért a két kör hatpercen belüli tempóban volt, de éreztem, hogy sok lenne ma a három kör. Majd holnap meg holnapután. Aztán szombat reggel maraton.

 8. Jaj, te jo eg, tenyleg ez rrroka volt! Szerintem ott neztem el, ahol ratekintettem az idei km-szamlalora, es -hibasan- arra kovetkeztettem, hogy a heti 9 inkabb LM lesz 🙂 Bocs, fiuk!
  A kiri-kili dolgot szoviccnek szantam… de ezek szerint gyenge lett 🙂 Mivel emlekeztem, hogy rrroka/LM (valamelyikuk) lehuzta a kilit, tavaly vmikor, azzal hogy az puha, selypitos, stb, gondoltam lehetne vonni egy parhuzamot a kili szo es a heti 9 km puhasaga kozott. Na jo, hat ez nem erte meg, ennyi magyazarazattal :))

Vélemény, hozzászólás?