Civil önszerveződés és őzlábgomba

Civil önszerveződés és őzlábgomba

Loading

– 15 km futás
– 1h 33′ alatt

Gyorsan bevésem ide az edzőnaplóba, hogy vasárnap megvolt a maraton utáni első futás, Rrrókával felkocogtunk az Anna-helyi kilátóhoz és vissza. Már régen futottunk együtt, és felgyűltek a megbeszélnivalók, talán ennek is köszönhető (meg a domboknak), hogy elég lassan teljesítettük a távot, kb. 6:15/km átlaggal. Rrróka, a fekete lyukban futottunk, legközelebb húzzuk meg!

A sok téma közül kettőt emelnék ki: az egyik az, hogy sokan szeretik szidni az amerikaiakat ilyen vagy olyan okokból. (Ez főleg azok sportja, akik soha nem töltöttek el ott huzamosabb időt, vagy ha igen, akkor valami alja munkát végeztek diákként, és hoteltakarítás közben jól felgyűlt bennük a társadalmi igazságtalanságok miatt érzett feszültség.)

Az viszont figyelemreméltó, ahogy az önkéntesség, az önszerveződés szelleme kialakult az amerikai társadalomban. Szép példája ennek a hurikán miatt hivatalosan elmaradt, de nemhivatalosan megrendezett New York-i maraton, amikor huszonvalahány ezer futó nyomta végig a 42,2 km-t egy, a beszámolók szerint fantasztikus hangulatú örömfutáson.

A vihar miatt napokig áramkimaradás volt Manhattanben (is), és önkéntesek százai helyeztek ki az utcára generátor hajtotta áramforrásokat, hogy az utca népe ingyen feltölthesse a mobiltelefonját. Ha nem volt kéznél generátor, megtette az emberi erőforrás is:

bicikli_sandy.jpg Azon méláztunk Rrrókával, hogy eljutunk-e mi valaha a spontán közösségi szerveződésnek, a társadalom érettségének, felnőttségének erre a szintjére? Hiszen itt még az is adóköteles, ha szomszédok átmennek egymáshoz egy kis baráti földmozgatásra (velem bizony már előfordult, kérlek, ne jelentsetek fel!).

A másik említésre méltó dolog az volt, hogy Rrróka hosszas unszolásom ellenére sem volt hajlandó nyersen elfogyasztani az erdőben talált őzlábgomba gyűrűjét, pedig finom mogyoróízű.

Mindkettő azt jelzi, hogy még bőven van fejlődnivalónk bizalomügyben. Addig is fussunk! (Legközelebb Tárnokra, hogy megnézzük magunknak a tavaszi 14 km-es verseny helyszínét.)

23 thoughts on “Civil önszerveződés és őzlábgomba

 1. @Lemúr Miki: én kint voltam a Tisza 2001-es áradásánál lapáttal a kezemben, itt is volt összefogás. Ha nagy a baj, még együtt vagyunk. Egyébként meg ott szopatjuk egymást, ahol tudjuk. :)) Nem véletlenül mondta Ady bátyánk, hogy nekünk Mohács kell. Jön is néhány évente vagy árvíz, vagy vörösiszap, vagy cián formájában.

 2. @Lemúr Miki: BGy: Szerintem a különbség a közösség számodra érintettségén, avagy nem érintettségében rejlik. Szar, de önző az emberek jelentős része.
  Amit BGY ír szép, de akkor többnyire csak mi voltunk ott, az érintettek(szolnoki vagyok).

  Szegfűgombánál pediglen nincs finomabb-pörköltként! 🙂

  Ja, és a futás is jó program! 😀

 3. Semmiféle ezsedett gombát nem fogok megenni, biztonsági okoból. 🙂 és ha csak elromlott a gyűrűje a gyilkos galócának és lejön? nem, nem, ilyet nem játszunk, inkább megyeka gátra lapáttal.

  @Lemúr Miki: nekem nagyon gyanús ez a tempó, hat perces jött ki űgy is, hogy nettó időt mértem. simán gyorsabbnak tűnt, főleg lefelé.

 4. @rrroka: Természetesen ez a helyes hozzáállás, hogy csak olyan gombát eszel meg, amelyben 100%-ban megbízol. Ha tudod a különbséget az őzlábgomba és a gyilkos galóca gallérja között, akkor tudod, hogy ha még el is romolna a gyűrűje, akkor is másképpen néz ki, a galócáé ráncos, az őzlábé meg valódi gyűrű alakú, közepén bemélyedéssel. És ha ez sem elég, illat alapján is meg lehet különböztetni, jellegzetes mind az őzláb, mind a galócák illata. Egyébként ez utóbbi is nagyon finom, vannak ehető galócák is, amelyek nagyon finomak, állítólag, én csak az illatuk alapján gondolom, mert galócát hasonló okokból nem eszek, mint te őzlábat 🙂

  És egyébként sem romlik el a galóca gyűrűje 🙂

 5. Én itt a helyi gombavizsgálóba szoktam vinni, az erdőben pedig előszemlézem a búvár zsebkönyvemmel (emlékeztek erre a sorozatra?). Volt már olyan, hogy a gombavizsgáló néni öt percig keresgette három könyvben, végül úgy döntött, ehető, amit szedtem. Kijöttem tőle és belebasztam a kukába az egészet. Ami ránézésre nem nyilvánvaló a gombavizsgálónak, azt nem fogom megenni én sem. :)))

Vélemény, hozzászólás?