Chi futás tanfolyam tapasztalat

Chi futás tanfolyam tapasztalat

Loading

Érdi futótársam, Györgyi nemrég chi futás alapképzésen járt, én pedig megkértem, hogy írjon róla pár szót, mert nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataira. Régóta szeretnék már egyszer eljutni egy alaptanfolyamra, a könyv sem rossz, de biztos vagyok benne, hogy egy oktató által irányítva és a fókuszokat gyakorlatban kipróbálva sokkal világosabb lesz, hogy miről is szól a sérülésmentes futáshoz vezető út.
Általános (rossz) vélemény, hogy a futótechnikával csak akkor kell foglalkozni, amikor sérülés lett valamilyen futótechnikára visszavezethető dolog miatt. Én ezzel nem értek egyet, szerintem mindenkinek foglakoznia kell a helyes mozgássa, a profi ultrásoknak is, de a kezdőknek még inkább. Nekik sokkal könnyebb már az elején a helyes tartás ismeretében futni kezdeni, hiszen így nem kell majd kínlódva átalakítani a rosszul berögzült mozgást.
Már nagyon vártam ezt a napot.

Idestova 6 hete nem futok talpi bőnye gyulladás miatt.

Ez idő alatt volt időm átgondolni, hogy min kellene változtatni, hogy fordítsunk időt a prevencióra is, ne csak az újabb idők és versenyek hajszolására.

Valahogy el kell sajátítanom a helyes testtartást, a középtalpas futást, mert a problémák csak sokasodni fognak.

Szombaton szakadó esőben indultam el itthonról, tudtam nem lesz gond, mert Malatinszky Szofi a Chi Running magyarországi oktatója tájékoztatott korábban, hogy van fedett pálya rész is. Szuper, hogy nem új jártam, mint többiek a Balboán.

Odafelé a Hungária körúton a rádióban megszólalt nagy kedvencem Sting Englishman is New York száma, tudtam jó úton vagyok 🙂

09:55-re volt megbeszélve a találkozó, szerencsére mindenki pontos volt, így azonnal be tudtunk menni a Honvéd pálya végében található csarnokba. (Na itt ért nagy pofonként, a nagy magyar valóság: a teremben omladozó, penészes falak fogadtak, fotó készült is. Na de ne politizáljunk, jó hogy Felcsúton szuper a focipálya és Akadémia is van…)

Kilenc jelentkező volt, ebből nyolc lány, egy férfi, Sanyiiiiii. Az ő megismerése nagy élmény volt, 62 éves, pici gyerekkel, a buddhizmus irányába mozogva… csúcs egy arc.

A jelentkezők közül ketten totál kezdők voltak, ketten-hárman futottak már félmaratont, a többiek valahol a kettő között tartanak, tehát vegyes volt a felhozatal.

Bemutatkozás és a Chi Runing ismertetése után kezdetét vette a gyakorlati és elméleti oktatás.

Szofi mindig elmagyarázott valamit, amit utána gyakorlatban próbáltuk ki.

Az első a helyes testtartás volt, a váll, a törzs tartása és a csípő megfelelő pozíciója. Bizony a nyári plank edzések nagyon jól használtak most, de van még mit fejlődni. (Plankból és törzserősítő gyakorlatokból sose elég! – rrroka)

Utána a megfelelő dőlés, a csípőforgatás, a láb felemelése a földről, majd ezeket kombinálva a Chi Walking, amit kicsit az elmélet alapján gyakoroltunk. Egyenes felsőtest, majd a dőlés, lépés alatt kicsit mozgó csípő úgy, hogy a felsőtest stabil maradjon. Ezután jött a felsőtest, ami fontos szerepet játszott egész idő alatt. Bizony gyönyörűen tartani kellett, nem összegörnyedve, hanem törzsből megtartva, ehhez pedig szükséges volt a megfelelő karmozgás elsajátítása.
Minden pontot mindig alaposan végigvettünk, gyakorlatban is kipróbáltuk.

Egy nagyon fontos dolog volt még, ami új sok futó számára, az a metronóm. (Róka: egy-két-há-négy-öt-hat-hét-nyolc, a fejemben zakatolt a már ismert tempó). (Ez ugyanaz a szöveg és ritmus, mint a tánclépéseknél, ezt szoktam magamban elmondani párszor, amikor igazítani akarok a lépésszámon. Próbáljátok ki, tök egyszerű igazi WOW pillanat! – rrrroka)
Nos ugye ez arra szolgált, hogy az állandó lépésritmust fenntartsuk, ne a lépést növeljük ha gyorsulni akarunk. A metronómot az alap témakörök után, folyamatosan használtuk.

Valamikor félúton tartottunk egy laza ebédszünetet. Finom volt. A kecskesajt hiánya kicsit problémát okozott, de végül elhárítottuk 🙂

Amikor már minden megvolt részleteiben, akkor össze kellett rakni futássá az addig gyakoroltakat. Erre a teremben egy kb. 100 méteres pálya ált a rendelkezésünkre, hol egyedül, hol párban gyakoroltunk.
A teremben végzett futó gyakorlatok után ki tudtunk menni szerencsére a szabadba a 400 méteres pályára. Itt több kört lenyomtunk, gyakoroltunk lassítani, gyorsítani, még jobban gyorsítani, visszalassítani és ez így ment egy darabig. (A chi futásban lényegében a dőléssel szabályozzuk a tempót. Ilyenkor a lépsszám marad 180 körül, de a nagyobb dőlés miatt a lépéshossz növekszik, vagyis gyorsulunk – rrroka) Tanultuk, hogy fontosabb a törzsizom, mint az izmos láb, hogy miképp is próbáljunk meg együttműködni a testünkre ható erőkkel.

Ezután jött a való világ :-), Szofi ugyanis mindenkiről egyesével videót készített, amit a terembe visszaérve, egyesével normál és lassú ütemben is kiveséztünk. (Én már a fotókon is látom magamról, hogy amit elképzelek a saját mozgásomról, az nem nagyon stimmel össze a valósággal, milyen ráébresztő lehet egy videó! – rrroka) Azaz, hogy hogy is futunk valójában, hol van hiba, hol kell javítani. Itt is a törzs, váll, karok szerepét néztük, nem csak a lábak mozgását.

Ahhoz képest, hogy a gyakorlás alatt elég jól ment több embernek a technika, ezt a videofelvétel miatti drukk és az egyéni futás felülírta, sokan sarkaztunk, sokan kalimpáltak a karokkal, valakinek ez volt a gond, valakinek az, de nagyon is jó volt ezt is látni és tudni, na ugye min is kell javítani.

Sok gondolat forog még a fejemben, tudom, hogy ez nem fog menni egyik napról a másikra, ez egy hosszú folyamat lesz, de szeretnék rajta elindulni.

Nem lesz könnyű, van egy megszokott legtöbbször helytelen futótechnikám, túl nyújtott lábbal futok, túl nagyot lépek és még sorolhatnám, de tetszett amit láttam, teljesen más érzést adott, sokkal lazábbnak, könnyedebbnek éreztem a futást azon rövid kis időszak alatt, amikor sikerült chi running módszerrel futnom.

Elvégre ha kettős térdszalag szakadás után, tudok újra síelni és helyesebb technikával, mint 10 éve, akkor ez is sikerülni fog. Ez lesz az 5 éves tervem!! (Hajrá! Futunk mi még együtt, mint a chi! 😀 – rrroka)

P.S. Róka remélem egész nap csuklottál, mert bizony mondogattam magamban, hogy bizony ezt is mondtad, meg ezt is, meg stb.stb.stb. (Nagyon örülök, hogy nem beszélek teljesen sületlenségeket… 🙂 – rrroka)
Közben egyébként Simonyi Balázs ultrafutó blogján egészen érdekes beszélgetés alakult ki Lőrincz Olivér edzővel a futótechnika témában: http://nemaze.blog.hu/2016/02/09/interjum_lorincz_oliverrel_2resz

17 thoughts on “Chi futás tanfolyam tapasztalat

 1. Nem tudom nem megkérdezni, mert elég sokat beszélgettünk egy barátommal erről az egy napos tréningről. Nekem elég ijesztő az ára,még úgy is, hogy én viszonylag sok pénzt el tudok költeni erre a hobbira. Szerinted megéri a 24000 Ftot? Ad annyi tudást egy nap alatt, rögzül, megmarad hosszútávon annyi az egészből, hogy elégedett legyen az ember?

 2. @téglánakgyors: ezt írta erre Györgyi:
  “Szóval igen drága. De van pénz cipőre, futóversenyekre, órára, futóruhákra…
  Erre kellene alapból.
  Maga a tanfolyam nem elég, mert egy ilyen után nehéz elsajátítani, de minden résztvevőnek van szerda esténként közös futósuli kb 1000 Ft-t. Mrg vannak utótanfolyamok is. Ezt gyakorolni kell, sokat és gondolom időnként le kell ellenőriztetni, hogy helyes-e
  Nekem ami nagyon tetszett még, az a video a végén. Kiveséztük lassítva és ott volt a nagy igazság, ami nekem mindent megért.
  Azt hittem szebben futok, azt hittem jobb a tartásom és nem…”

  @Sz.Lacc: 180, de nem km, hanem per perc! a km-ről fogalmam sincs, szerintem úgy nem is számolják.

 3. Az a része rendben van, hogy mindenki abban hisz és azért fizet amiben/ amiért akar. De felelőtlenség, hogy már boldog-boldogtalan osztja az észt, mindenféle szakképesítés nélkül, innen-onnan összeollózott tudásmorzsákkal, vagy éppen tudományosan nem igazolt divatirányzatok nevében.

 4. @bellone: amit írsz az valóban felelőtlenség lenne, csak itt nem erről van szó. szigorú képzésen vesznek részt a chi-running insturkturok, szóval nem boldog-boldogtalan, hanem egy sztenderdizált, ellenőrzött képzésen részt vett szakember tartja ezt a képzést: fussjobban.hu/index.php/rolam

  ha rám célzol, én meg csak azokat a tapasztalatokat adom tovább, amiket saját magamon kipróbáltam. a középtalpra érkezés nem divatirányzat, ez egy megoldás. az a feleőtlenség, hogy kezdő futóknak sosem monduk el, hogy a futásnak is megvan az ideálisabb, sérülésmentesebb és hatékonyabb mozgásformája, pont ugyan úgy, ahogy a bringázásnál vagy az úszásnál.
  nem tudom milyen tudományosan igazolt vagy nem igazolt eredményeket vársz, neten mindent meg lehet találni és mindennek az ellenkezőjét is. a saját _tapasztalat_ sokkal fontosabb.

 5. Figyelemre méltó eredmények, minden tiszteletem, de a kivételes sportmúlt és a tudományos megalapozottság két különböző dolog. Te tudod, hogy pontosan milyen sztenderdekről van szó és ki tanúsította ezeket?

  A neten tényleg fent van mindennek az ellenkezője és a személyes tapasztalat is fontos, de arról még (a hívőkön kívül) nem hallottam, hogy pl. a chifutás volna a futók végső megoldása. Ennek ellenére a jószándékot nem vonom kétségbe, de tudomásom szerint nincsenek igazoltan univerzális megoldások, ezért, aki ennek az ellenkezőjét hírdeti, szerintem felelőtlen.

 6. @bellone: a chi futás (vagy a középtalpra érkezés bármelyik másik iskolája) nem végső megoldás, hanem az egyik megoldás, azokra sérülésekre, amelyek a rossz futóstílus, sarokra érkezés, a magunk elé lépés (túl angy lépések) okoznak.
  ez nem hit kérdése, nem tudom miért nevezed lekezelően hívőknek azokat, akiknek a TAPASZTALATA mutatja azt, hogy ez a forma igenis bevállik. semmi felelőtlenség nincs
  benne, hiszen a módszernek nincs hátránya, nem olyan, mint mondjuk minimalista cipőr bíztatni valakit, nem lesz belőle sérülés. ha vkinek nem vállik be legfeljebb nem használja.
  abban teljesen igazad van, hogy ez nem univerzális megoldás minden sérülésre, de mindenképp segít. nekem meggyőződésem, hogy jobb futók, magukat jobban érző futók lehetünk akkor, ha javítunk a mozgásunkon. (mindegy milyen módszerrel)

  én vagyok az első, aki bármelyik fórumon felszólal a futást érintő felelőtlen viselkedés ellen (egy év alatta maraton, résztávozás eszementen, minimál cipők, mezitlábazás, őrült edzéstervek) , és nem is javaslok pont a felelősség miatt semmi olyat, amiből gond lehet.
  nem értem a motivációdat.

 7. @bellone: akkor esetleg a keleti körítéssel van problémád a chi futásnál? én azt nem is nagyon értem, jó az “út maga a cél” az egyértelmű, de a többi az kicsit ködös. a korábbi sérüléseim és felsüléseim miatt pont azt tartanám felelőtlenségnek, ha nem szólnék a sarokra érkezés hátrányáról, és nem mondanáma kezdő futóknak el, hogy mire figyeljenek.

Vélemény, hozzászólás?