Az edzésterv azért van, hogy ne tartsuk be

Az edzésterv azért van, hogy ne tartsuk be

Loading

Nem úgy ment a futás mostanában ahogy én azt magamtól elvártam, folyton fáj a lábujjam, feladom, elfáradok, nem megy, nem úgy megy. Kerestem az univerzális-egycsapásra megoldást, gondolom nem lepődtök meg, hogy nincs ilyen, hiszen se a WD40, se az amerikai ezüst ragszalag nem segít ebben az esetben. Legjobbnak még mindig az tűnik, ha az ötletszerű és kényelmes futások helyett az ember keres egy edzéstervet. Sokféle edzésterv van a neten, ezeknek a közös jellemzőjük, hogy nem személyre szabottak, egymással köszönőviszonyban sincsenek és betarthatatlanok.
Vizsgáljuk meg ezeket részletesebben. Személyre szabottság nyilvánvaló okokból kiesik, de ezt orvosolhatjuk, legyünk kreatívak, írjuk át nyugodtan az irányelvek betartása mellett persze. Ez azt jelenti, hogy 16km sima futás helyett ne tegyünk be 10×100 repülőt, de például a dombos futásokat BGy barátunk domb hiányában kiválthatjuk fartlekkel, ha pedig szorít az idő, valamiért nem tudunk annyit szánni edzésre, mint ami elő van írva, akkor ne a tempót növeljük, hanem a távot csökkentsük. A kihagyott edzést sosem szabad pótolni! A pihenőnap kötelező, keresztedzést se végezzünk!
Azt nem tudom, hogy a szakemberek miért írnak ennyire egymásnak ellentmondó edzéstervet, de legalább tudunk válogatni az ízlésünk szerint, a heti 4-6, különböző távú és sebességű futásokat tartalmazó passzusokból. Egy új egyéni csúcsra felkészítő edzéstervben mindenesetre azért akad közös nevező, nyomokban tartalmaz résztávot, fartleket és dombfutást, ezekből nyerjük majd remélhetőleg a sebességet, míg a síkfutásokból az állóképességet, kitartást.
A fentiekből kiderül, hogy egy edzésterv betarthatatlan. Mindig közbejöhet valami, sok munka, családi program, olyan edzés amihez dögre nincs kedvünk. A lényeg hogy nagyjából igyekezzünk tartani, de ha heti hat futásból négynél eltérünk/kihagyjuk, akkor  nem ér a szerzőt szidni.

Én most egy félmaratoni 1:45-ös edzéstervvel próbálkozom az edzesonline.hu kínálatából, ez elég rövid futásokat tartalmaz, viszont heti hat nap kéne futni, ezt a héten például biztos nem tudom betartani, valamint egyből a harmadik héten kezdtem, hiszen célversenyhez (Balaton félmaraton) igazítom. A dombozás megvolt hétfőn, kicsit hosszabb lett, kb. 250 méteres szakaszokat futottam. Azt hittem kevés lesz ez a hat ismétlés, de bőven elég volt, nyilván megfelelő meredekségű dombot kell csak találni. Kedden pihentem, tegnap reggel hatkor pedig toltam egy hosszt a gáton. Ma kéne egy tizest, de nem hiszem hogy futja az időmből, max este, de én nem szeretek este futni, nem tudok elaludni utána. Ja igen, ha egy versenyre edzünk, akkor legalább a hétvégi futásokat érdemes a verseny időpontjában letolni. Tempóban én túl fogom teljesíteni a tervet a sima futásoknál, hiszen a cél 1:40 alá betenni a huszonegyest, a szerző pedig azt ajánlja, hogy a tíz kiris versenytempónál 1-1,5 perccel lassabban fussunk. A tizest le tudom nyomni 4:40-el, ha optimista vagyok, és végig hátszél fúj, de nem látom reális esélyét annak, hogy ennél másfél perccel lassabban, 6:10-es tempóban fussak. 5:40 az jó, abban azért kiegyezek.

1:45-ös félmaratoni edzésterv. Ezt nem fogom betartani. (kattra nagyobb lesz)

44 thoughts on “Az edzésterv azért van, hogy ne tartsuk be

 1. Nekem úgy sikerült a félmarcsi ECS-m (1:43.15), hogy egyre gyorsabban futottam egyre hosszabb távokat. A leghosszabb 15-16 körül volt. Ezt az edzéstervet én találtam ki. :))
  Tegnap egy csákó meg akart előzni az erdőben, nem engedtem, sikerült 4 km-t iramfutni 4.50-es tempóban. Nekem ez most gyors, mert az erdei cammogáshoz vagyok szokva. Viszont találtam egy dombot! Néha elmegyek majd oda is dombozni. Az a jó domb, ami nem ér véget azelőtt, hogy a lábad tőből kiszakadna már a fájdalomtól. A miénknél nem fárad el a lábam.

 2. Pedig ha betartanád ezt az edzést, akkor fájhatna a fejem, hogy nagy volt a szájam, utána meg beégek, hogy lemaradtam a teljesített km-ek számában. Feltéve, hogy Lemúr Miki is betesz heti 20-25 km-t. Akkor a heti kilométereitek száma 75 és 90 között lenne, annál én kevesebbet futok.

  A dombozás az jó, nekem is mondta az edzőm, hogy az Árpád hídnál a felhajtóra fussak fel párszor.

 3. Száz szónak is egy a vége: itt állunk ezerféle tanáccsal ellátva, és mégis totál tanácstalanul, hogy akkor most hogy is érjük el a kívánt célt. Én még egy szót se szólhatok, mert van személyre szabott edzéstervem, és mégis… Megfogadtam: jövőre nem akarok PB-t futni és nem is fogok semmilyen célt kitűzni a versenyekre. Futogatok, ahogy jön magától.

 4. Ez jol nez ki, rroka pajtas! Sok sikert a be nem tartasahoz, fog az menni! :p
  Ha legkozelebb otthon jarok, en is kihagyom a futoklubot (most epp igen csak elment a kedvem tole, sot Vasarnapi blikket sem olvasok tovabbra sem) es inkabb bejelentkezem vegre hozzatok egy futasra, en meg igaz nem nepesitenem tul a kornyezetedet? 😀

  Az edzestervek szerintem csak azert vannak, hogy iranyt mutassanak, aztan nyilvan a legjobb, ha erzesre te alakitod meg valamennyit. En pl alt. nem hasznalok tervet es csak erzesre futok, de mondjuk szeretem magambol kihozni a maximumot, akar edzes hosszaban akar intenzitasban. Ha az ember folyamatosan feszegeti a hatarait, nem allhat meg a fejlodes…vagy?

  Ja es meg valami, nem akarsz uj cipot venni? Nekem folyton az a benyomasom, hogy a cipod a hibas a labujjzsibbadasban…

 5. @BGy: hát nem szándékos volt, így sikeredett. Én csak írtam a blogot aztán jöttek a dolgok. A póló projekten kívül minden teljesen őszinte részemről. A póló dolog nekem is kicsit sok és érthetetlen és valójában nem én vagyok, de utólag azt mondom, hogy ez is jól sült el, a többség remélem inkább poénnak veszi, mint nagyképűségnek. Azért remélem a futásaimmal is majd bizonyítok a közösségnek, nem csak a nagy arcommal, meg a marketinggel.

  A futóklubbal mi a baj egyébként? Mert az sem volt most tiszta…

 6. Hat -altalam- lehuzva nem vagy, kicsit cukkolva igen… 🙂 En mindig jobban szerettem az olyan helyeket ahol keves de kemeny legeny lelkesedett ugyanazert a dologert, mindig zavart kicsit, ha valaki berantotta magaval a nagykozonseget. Ez a baj a futoklubbal, vagyis nem baj, mert az erre van! csak nekem mar nem fekszik. Kicsit ez van a blogoddal is, imadom a stilusodat es szetrohogom magam nemely irasodon, de a kommenteket mar nem poen olvasni… mikor fingom sincs, ki irta oket. A polo dolog nekem is eros volt, de az uj nemzedeknek bejott, ezzel sincs gond. Itt a hosszutav-on szerencsere meg mindig eleg csaladias 🙂

 7. @mgergoo: @mgergoo: A népszerűség átka, hogy azok, akik régebb óta veled vannak, követnek, kedvelnek, azok nem tudnak mit kezdeni az újonnan jött rajongók hadával. 🙂

  Plusz tudod, hogy van, hasonló a hasonlónak örül: http://www.youtube.com/watch?v=yeYfeJ0C8-8 🙂 Mert más-más történeteket élünk. A te narratívád az, hogy dagadt voltam, de a sarkamra álltam, elkezdtem futni, fogyok és korábban elképzelhetetlen teljesítményre vagyok képes. Másoknak (28-as BMI alatt 🙂 ) pedig ez: kemény vagyok, sokkal keményebb, mint az átlag, és évről-évre keményebb, gyorsabb leszek, ha pár perccel is. Más történet, más világ.

  A te sztoriddal sokkal több ember tud azonosulni, mint azzal, hogy XY űridőt fut a sokadik maratonján. Már-már tömegeket mozgatsz meg, így nem véletlen, hogy a Nike Futóblog is felkarolt (ehhez persze kellett az íráskészséged is és számos egyéb jó tulajdonságod, amiket nem sorolok, hogy ne pirulj).

  A póló meg… hát istenem, whatever works for you! Sokan rendeltek, sokan viselik büszkén, az élet téged igazolt. Ha ez kell ahhoz, hogy valaki legyőzze a saját lustaságát és szintet lépjen, akkor felőlem viselhet csörgős sipkát is.

  Elég nagy az interweb, elférünk mindannyian.

 8. @helga84: Nem akarlak meggyőzni 🙂 De. Nekem az a célom a bloggal, hogy berántsak fotelban ülő embereket a futásba. (A futóblognak is ez a célja velem.) A futóklub ennek a hardware oldala, ahol komoly szakemberek, egykori profi futók tudnak segíteni egyedi edzéstervekkel, mindennel, ráadásul hozzám hasonló emberekkel tudok futni. Múlthét csütörtökön négyen futottunk a futóklubban, szóval azért nincsen nagy tömeg sajnos. Persze azt elfogadom, hogy ez egy bizonyos színt felett nem pálya, nekem nagyon jó ott lenni, főképp a társaság miatt. Szinte mindig lennfelejtem magam sörözni, ahol egyre többen vagyunk, sőt van aki csak sörözni jön, ha éppen aznap nem fut. Mi ez, ha nem családias?

 9. @BGy: A póló az én ötletem volt, de magamnak akartam csinálni 1 db-ot. Aztán egy spontán gondolattól vezérelve kiraktam egy posztot róla, hogy hátha kellene másnak is, mert vannak nemnormális emberek. De nem gondoltam, hogy bárki is kérni fog. Utána meg megindult egy lavina, meg pólótervezés, ott kicsit elgurult a pöttyös, nekem sem tetszett ez a vonal, de mire észbe kaptam már vitt a sodor. Most már nem bánom, de akkor kicsit rosszul éreztem magam.

 10. Szerintem a póló is jó ötlet volt. Legalábbis a végére sikerült egy tök jó design-t összedobni. Mentem haza a négyeshatoson DK pólóban, és láttam, az utasok mosolyognak a feliratokon, házasság előtti szex, meg a többin 🙂 Félmaratonon meg csomó ember azt hitte, hogy én vagyok Gergő, így egy csomó dícséretet illetéktelenül begyűjtöttem 🙂

 11. mgergoo: amit Miki írt! 🙂 És tényleg… csak mert nem vagyok a propagandázás híve, csak mert nem érek rá és nem is akarnék más tempójában, beszélgetve futni meg aztán sörözni, csak mert ha edzés akkor legyen kemény, még ugyanúgy (ha nem jobban) tisztelem a te teljesítményedet, kitartásodat, mint eddig. Asszem ez számít, az hogy a marketing-módszereidről mit gondolok, mellékes. Egy futó a másiknak: JUST DO IT 🙂

 12. @helga84: “Itt a hosszutav-on szerencsere meg mindig eleg csaladias 🙂 “

  🙂 Pedig minden blog pont így megy tönkre. Eleinte a családias hangulat miatt járnak oda az emberek, aztán egyre többen keresik ezt az érzést, így mire észbekapnak, addigra annyira családias, amennyire csak egy McDonalds lehet, ha Disney figura van a kölyökmenüben. Erre persze a törzsközönség átszokik a hosszutavbelsokor.blog.hu-ra, és kezdődik minden elölről (esetleg némi “bezzeg régen mennyivel jobb volt”-tal megfűszerezve), bár egy idő után az webes címek hosszára vonatkozó korlát gátat szab a hosszutavblogeredetilegeslegbelsokorei.blog.hu szerű címek megalkotásának :))

 13. @DERRICK: Most vettem egy 1160-ast, és nekem több helyen is a Pegasus helyett ajánlották, amikor egyértelműen oda kerestem alternatívát. (az asics cipőválasztó is ezt dobta ki normál lábra, betonra), szóval szvsz ha a Pega nem jó, akkor a 1160 sem biztos, hogy jó lesz.

 14. @csiripiszli12: leginkább azért nem szabad pótolni, mert egy edzéstervben az edzések egymásra épülnek, figyelembe van véve az előző napi futás, és van egy ritmusa, ciklusa is az edzéseknek. ha az ember előre tudja, hogy egy napon nem tud futni, és azon a napon fontos edzés van, akkor lehet ezt, a ritmust betartva, módosítani. pl ha vasárnapi hosszúra nincs időm, akkor áttehetem szombatra, de nem a szombati rövid helyett, hanem úgy, hogy a pénteki közepes táv kimarad, helyette jön a szombati könnyebb futás pénteken, és így pihenten az eredetileg vasárnapi hosszú szombaton.
  kicsit kusza, de remélem érthető. 🙂 a lényeg, hogy meglássuk az edzésterv mögött rejlő elvet, akkor tudjuk variálni. abból még sosem lett baj, hogy egy kihagyott edzés után pihenten futott vki a terv szerint.

  @viito: azért immár két éve bírjuk ezt a hype mentes hangulatot. a média azt sulykolja, hogy “legyél hangos, tudjon rólad mindenki”, de ez rohadtul nem fontos. ezért nem értem pl a like gyűjtéses felbuzdulásokat “érjük el az ezret!” mit érsz ezer olyannal, akit kurvára nem is érdekel mire nyomott tetsziket? ennél sokkal erősebb száz releváns érdeklődő.
  ami még tönkretesz egy blogot, az az index címlap. 🙁 remélem sose kerülünk ki, vagy ha igen, azonnal letiltom a kommentelést, nem kell nekem a sok troll.

 15. @rrroka: Köszi! Teljesen érthető.

  Meg nyár óta lehűlt egy kicsit az agyam, mármint olyan szempontból, hogy láttam példát arra is, hogy lehetséges eredményeket elérni úgy is, hogy ésszel csinálja az ember, úgy, hogy nem megy más dolgok rovására a futás, meg hát nyilván a három kihagyott hét alatt volt időm elmélkedni arról, hogy vajon miért sérülök le ilyen gyakran. Úgyhogy talán sikerült jobban a helyére tenni a futást, úgyhogy nem csinálok gondot abból, ha egy-egy edzés kimarad 🙂

 16. ehh, ha már be nem tartott edzésterv téma:

  szerintetek mit érdemes csinálni a következő esetben: reggelizel, iszol rendesen, kivárod a kötelező szünetet evés után, felöltözöl, kivonult a szigetre, süt a nap, se túl meleg, se túl hideg idő, minimális szél, új maratoni világcsúcs is született, tehát az istenek is a futókra mosolyognak…

  szóval minden ideálisan együtt van az edzésterv szerinti 15km-hez (vagy amannyit ott írtak). Aztán elindulsz, és már 2-3km után érzed, hogy valami nincs rendben. 8km-nél a pokolba kívánod az egészet, majd 2 körnél hagyod a fenébe.

  Ti mit szoktatok csinálni? Érdemes ilyenkor még belegyilkolni az embernek magát a harmadik körbe, ha egyszerűen nem megy, pedig papíron minden klappol, és bízni benne, hogy ez inkább erősít, mint elkedvtelenít, vagy el kell fogadni, hogy ennyi volt mára. Mindig attól félek, hogy egyszer ez az érzés versenyen következik be (főleg attól, hogy váltó versenyen), de ott még szerencsére megúsztam, edzésen viszont előfordult már máskor is :S

 17. @viito: egyrészt ez nem probléma, van olyan hogy az embernek nincs kedve futni, vagy nincs elég rend a fejében hozzá. versenyen ez előfordult velem olyankor amikor túl gyorsan kezdtem és éreztem hogy nem fog így menni, nem lesz meg a cél. az teljesen lelombozott, értelmét veszítette a további futás. volt h megálltam, volt máskor h végigkocogtam. de lényegében mindegy volt.
  amikor edzésen van ilyen, akkor az annak a jele, hogy pihenni kell. vmi túl sok volt. annak idején az edzőm amikor látta, hogy hisztizem, nincs agyam futni, akkor beküldött konditerembe, csináljak vmi mást.
  rendszerint teljesítménykényszerrel függ össze az ilyen kedvtelenség.

 18. @rrroka: Igen, idén többször ki kellett hagynom néhány hetet térdfájás miatt. Aztán most nyáron megállapították, hogy megsüllyedt a lábboltozatom, elvileg betétet kellene hordanom, gyakorlatilag persze nem hordom, futáshoz még nem is csináltattam. Viszont mostanában nem fáj a térdem, talán azért, mert időközben megtanultam rendesen nyújtani. Meg persze azért, mert kicsit rendet tettem a a fejemben, mert korábban a kihagyások után igyekeztem behozni a “lemaradást” – hogy miről maradtam le, ne kérdezd, nem tudom :S Most meg heti háromszor futok, az tudom, hogy belefér, és így rendben is van a dolog.

Vélemény, hozzászólás?